Parfum, povestea unei crime
Patrick Suskind
… Suna mai mult a film decat a carte nu?… Dragul meu cititor , afla ca pe piata exista ambele variante. Bine inteles filmul este inspirat din carte si tin sa precizez ca filmul m-a impresionat la fel de placut ca si cartea  fiind reprodusa in proportie de 90%.
De cele mai multe ori cartea invinge povestea din film… de data aceasta as putea spune ca filmul complecteaza cartea si invers.
Stiam de existenta filmului insa nu l-am vazut, iar cand am aflat ca exista cartea lui am fost decisa sa nu il vizionez decat  dupa citirea cartii ca nu cumva imaginea ei sa fie denaturata de cea a filmului.
Sti cartiile acelea cu descrieri minutioase  in care se povesteste si se povesteste si parca povestea nu se mai termina?  Urasc cartile de genul acesta insa in cazul de fata cred ca acest detaliu face din poveste o adevarata capodopera! Daca  nu ar fi existat atat de multa descriere, atatea imagini vizuale care sa te faca sa te simti undeva in Franta secolului XVIII povestea in sine nu insemna nimic.
Istoria ia nastere cu venirea pe lumea a lui Jean-Baptiste Grenouille care ia prima gura de aer fiind asezat pe o gramajoara de peste imputit. Socant nu? Mama lui era hotarata sa-l arunce odata cu capetele de peste insa,  plansul copilului este mai puternic decat vointa sa. Satenii si oamenii care se aflau in piata la momentul acela salveaza copilul, iar mama lui este condamnata la moarte.
Inca din primele luni de viata copilul starneste repulsie deoarece nu avea acel miros usor dulce specific nou-nascutiilor. Astfel, el este mutat dintr-o parte in cealalta pana cand ajunge in grija lui Madame Gaillard care il creste pana la varsta de 13 ani cand aceasta decide sa-l vanda unui pielar. Insa, de mic copil Grenouille descopera ca el este o fiinta… aparte. Putea simti miresme de la sute de kilmoetri si putea merge cu ochii inchisi  tinind cont doar  de simtul sau exacerbat! Odata ajuns in Paris el descopera noi miresme si incearca sa castige din rasputeri increderea stapanului sau pentru ca acesta sa-i onoreze comenziile iar el sa descopere lumea.
Intr-una din seri, pe cand orasul se afla in mare sarbatoare Grenouille este atras de un miros …special! Uramareste dara de parfum pana in cealalta parte a orasului cand descopera o fata, o fecioara. Instinctele sale innebunesc si intr-un moment de slabiciune acesta ucide fata incercand sa-i cuprinda tot mirosul, insa fara pea mult succes.
Planul acestui om ciudat de a ajunge intr-o parfumerie este dus la bun sfarsit atunci cand pielarul isi vinde sluga unui parfumier aflat in pragul falimentului. Grenouiller il ajuta sa redevina faimos, iar averea acestuia sporeste consistent! Insa credeti ca de data aceasta nu exista din nou o tinta bine fixata? Jean Babtiste isi dorea sa primeasca titlui de calfa pentru a putea pleca oricand din oras si pentru a putea descoperi noi moduri de conservare a parfumurilor.
Zis si facut, insa odata ce pleaca din lumea populata de oameni si descopera pustietatea el descopera ca aici este locul unde se simte cu adevarat liber si fara sa-si dea seama supravietuieste timp de 7 ani intr-o pestera situata undeva in fundul pamantului! Acolo Grenouiller descopera ca nu are nici un miros! Ceea ce il determina pe acesta sa o ia din nou din loc este amintirea acelei fete cu un parfum cu totul aparte.
Mai intai este ajutat de un marchiz pentru a se pune pe picioare. Aflat intr-o stare de sanatate precara, marchizul credea ca singurul element ce il poate ajuta ca sa se salveze este aerul! Manca doar carne de pasari zburatoare, bea ape de pe cele mai inalte culmi ale muntilor . Intr-un final Grenouiller fuge si devine sluga intr-o distilerie unde invata sa conserve parfumul cu ajutorul grasimii animale.
Astfel, atras de mirosul unor fete fecioare din tinut in care se afla, Grenouiller le-a ucis dupa care le-a impachetat in panze imbibate cu grasime , iar ceea ce rezulta era o picatura din parfumul final.
Dupa ultima sa crima, cand parfumul mult visat este gata, Jean Babtiste este prins si condamnat la moarte. Aflat pe esafod, acesta stropeste o batista cu o picatura din pretiosul parfum si reuseste sa produca in multime o orgie sexuala.
Sfarsitul controversatului personaj este intr-o oarecare circularitate cu nasterea sa. Aflat intr-o suburbie a orasului acesta isi toarna sticluta de parfmuf peste el si este devorat de oamenii strazii.
Recomand aceasta carte cu caldura mai ales amatorilor de „suspans”. Mie una mi-a placut extrem de tare. Insa dupa cum v-am zis mai intai am citit cartea, iar apoi am vazut filmul si poate asta a fost un factor decisiv.
Am prieteni care au vazut mai intai filmul, iar impresia a fost aceiasi : „impresionant, minunat, mi-a placut atat de mult incat mi-e frica sa citesc cartea”.
Enjoy!

Cartea poate fi comandata de Aici
Recenzie facuta de Codruta.
Anunțuri