M-am tot gandit la o carte mai speciala despre care sa va povestesc… si cred ca subiectul de astazi va fi unul foarte interesant!
Insa, mai intai simt nevoia sa va adresez cateva cuvinte.
1.       Nu va speriati de cartiile care contin elemente de filosofie!!! Mi se pare ca de fapt ele sunt adevaratele carti… in care descoperi adevaratul inteses al lucrurilor cotidiene. Te descoperi pe tine, te ajuta sa te cunosti si sa fi un “eu” integru.
2.       Ia spune-ti-mi cati autori romani a-ti citit un ultima vreme, inafara de lecturile obligatorii pentru scoala?
3.       E o recenzie care se adreseaza iubitorilor de citate.
Cartea despre care am sa va povestesc astazi se numeste “Despre seductie”, si este scrisa de unul dintre marii nostril scriitori contemporani  Gabriel Liiceanuu.
Prima carte care m-a facut sa ma indragostesc de scrierile acestiu mare om  a fost “Apel catre lichele”. E o carte pe care vo recomand cu caldura si ve-ti descoperi cu mare stupoare ca problemele puse in anii 90 sunt aceleasi. Cartea este alcatuita din articole gasite in mariile publicatii ale vremii si care se adreseaza lichelelor care au condus tara dupa inlaturarea monarhiei.
Insa subiectul pe care il voi dezbate astazi… seductia e cel care cu adevarat  interesant, e o forma de iubire, iar per total nu ea este cea care cu adevarat conteaza?
Cartea este alcatuita din mai multe parti in care sunt dezbatute si analizate marile povesti de dragoste ale intregii omeniri.  Dragoste de tip “Phillia”, “Agapé”, “Eros”… toate regasite in povesti precum cea a lui Romeo si a Julietei sau fenomenul de seductie culturala din Grecia lui Platon pana la  Heidegger in indepartata Germanie.
Nu o sa va spun mai multe , de data aceasta o sa las citatele sa va „seduca” si nu eu.
“Seductia poate avea loc in orizontul iubirii si spre binele celuilalt(te fac sa ma iubesti, te supun, iti sporesc fiinta) sau poate avea loc in orizontul cinismului si spre binele meu ( te fac sa ma iubesti si te folosesc)”
“Orice discipol isi viseaza maestrul inainte de a-l cunoaste”
“Fiinta noastra nazuieste tocmai catre ceva ce nu a fost cunoscut niciodata. Este vorba de dorinta ale carei singure amintiri sunt legate de lucruri pe care nu le-am cunoscut niciodata”
“Seducatorul seduce prin lumea pe care el o deschide si care este o lume iesita din comun”
“Iubind, noi ajungem sa ne transformam in ceea ce iubim ramanand totodata noi insine”
“Din noianul fiintelor aflate in lume suntem singurii  care nu suntem doar ceea ce suntem si ceea ce putem fi “
“Credinta mea in tine care inseamna iubire este pana la urma increderea in puterea ta de a da un destin”
“Un destin omenesc se daruie altui destin omenesc, iar a te pune in slujba iubirii inseamna a pastra aceasta daruire de sine la fel de vie precum ziua dintai”
“Indragostitului ii se smulge inima  din trup in deplina cunostiinta de cauza”
“Toti isi pot pierde somnul, pot plange sau pot suspina. Cata vreme nu a ajuns sa traiasca gesturile fondatoare care creeaza un cuplu ca unuiune unica si nerepetabila a doua persoane, ei nu au apucat sa iasa din imensa tautologie a specie si a erotismului.”
“… dragostea aduna pasionalitatea intr-o persoana unica, obiect erotic, unic nascut la intalnirea dintre predestinare si liber arbitru. Cei doi au fost haraziti unul altuia de la inceputul timpurilor si totodata s-au liber ales”
“In fiinta indragostitului exista un consens  in privinta respectului care trebuie purtat  fiinteti iubite”
“Sufletul este de fapt cel care trebuie ingrijit primul si care trebuie sa  sa fie sanatos, pentru ca sanatatea sau nesanatatea lui se revarsa asupra intregului trup”
“Iubirea prinde trup in jurul unei absente. Fiinta iubita devine<<prezenta>>, atunci cand departarea sau asteptarea, ca forme ale absentei celuilalt, il impun pe acesta cu o forta sporita”
“Faptul ca iti este ingaduit sa astepti fiinta iubita este lucrul cel mai minunat, caci tocmai in asceasta asteptare fiinta iubita devine << prezenta>> .
V-au/am convins?!?
Eu cred ca merita sa incercati! Enjoy

Poti cumpara cartea de Aici
Recenzie facuta de Codruta.

NOTA1: Eu merg mai incet cu cititul in aceasta perioada, din cauza tezelor..si etc…intr-un cuvant SCOALA.
Dar o sa revin sper in weekend cu recenzia cartii Cutia cu fantome- Joe Hill – care e ….8-:..nici nu am cuvinte
De asemenea tot in weekend va mai asteapta si alte surprize pe blog.

NOTA2:  Blogul Fan-fic Twilight…organizeaza un concurs super pe blogul lor, daca vrei sa vedeti despre ce e vorba  click Aici …..