Am tot vrut să fac acest post de câteva zile dar am fost prea ocupată cu primul examen din sesiune.
În primul rând sunt foarte fericită că vineri am reuşit să trecem peste 1000 de vizualizări până la sfârșitul zilei și cu această ocazie  vreau să vă mulțumesc tuturor cititorilor, că ne susțineți și sper să facem o treabă cât mai bună în continuare.
În al doilea rând, am reuşit să îmi  cumpăr revista Joy cu cartea „Magia dragostei” de Lisa Dale, despre care sper să vă povestesc cât mai curând și m-am gândit să vă prezint și vouă secțiunea „cărți” cu tema „Around the world”.

India

Anuradha Roy : Un atlas al dorințelor zadarnice (Humanitas, 32 lei)
O poveste de iubire despre doi oameni care se regăsescatunci când lumea lor se prăbuşeşte iar toţi cei dragi îi părăsesc, Unatlas al dorinţelor zadarnice a fost publicat până în prezent înşaisprezece ţări.
În 1907, Amulya Babu a înfiinţat o făbricuţă în Songarh, untârg liniştit aşezat aproape de locul unei cetăţi străvechi de mult înghiţitede junglă. Nu ştia că în acea clipă i se hotăra destinul: sub acoperişul caseivisurilor lui se vor împleti sau despărţi destinele a trei generaţii, îngrădina luxuriantă se vor înfiripa iubiri şi se vor frânge inimi, iar zidurilegroase se vor dovedi neputincioase în faţa Istoriei.
Africa de sud
J.M.Coetzee : Copilărie (Humanitas, 25 lei)
 Copilărie este primul volum al trilogiei autobiografice Scenede viaţă provincială.
Viaţa unui băiat de zece ani se schimbă odată cu mutareafamiliei sale în provincie. Şcoala nouă, colegii noi, regulile şi ritualurilela fel de noi sunt tot atâtea provocări pentru copilul a cărui ambiţie este săfie cel mai bun din clasă. Pe de altă parte, viaţa într-un orăşel din Africa deSud a anilor ’50 îi deschide ochii asupra unor probleme pe care până atunci nule bănuise – relaţiile între părinţii săi, locul său în familie, prejudecăţilerasiale şi provinciale, inegalităţile sociale, cruzimea copiilor şi a adulţilor– şi pe care încearcă să şi le explice. Aşa cum încearcă să răspundăîntrebărilor tot mai tulburătoare legate de propriile sale simţăminte şitrăiri, pe care şi le descoperă treptat, cu uimire şi teamă. Doar iubireapentru veld (câmpia nesfârşită unde se află paradiziaca fermă a bunicilor lui)îi dă sentimentul de apartenenţă la un spaţiu ce pare imuabil.
 Japonia
Haruki Murakami: În căutarea oii fantastice (Polirom, 16,95 lei)
„In cautarea oii fantastice” (1982) ne poarta spre olume bizara si plina de mister. Trama romanului este simpla, dar captivanta:intr-o buna zi, un tinar agent publicitar din Tokyo primeste de la un vechiprieten o fotografie a unui peisaj muntos, cu pasuni intinse si turme de oi.Tinarul se hotaraste sa insereze fotografia, aparent inofensiva, in paginileunui buletin publicitar. Din acest moment, viata lui, pina atunci obisnuita sianosta, se va transforma intr-o adevarata aventura: un barbat misterios isiface aparitia si il obliga sa porneasca in cautarea unei oi unice, cu puterisupranaturale. Aventura il va purta pe tinar pina in muntii inzapeziti dinnordul indepartat al Japoniei, iar cautarea oii va deveni, in acelasi timp, sicautarea sinelui.
SUA

Jeffrey Eugenides : Intriga matrimonială (Polirom, 34,95 lei)
Intriga matrimoniala (2011) ne plaseaza in America lainceputul anilor ‘80. Tara este in recesiune, ca si viata de colegiu. Insacafenelele sint pline de copii invatati care citesc Derrida si asculta TalkingHeads. Printre ei se afla Madeleine Hanna, proaspata absolventa la engleza, siadmiratorul ei, Mitchell Grammaticus, care alege sa renunte la studiileteologice, ca sa cutreiere lumea. Interesele lui Madeleine se indreapta inaceeasi masura spre postmodernistii in voga – tulburindu-i dragostea fata deautori precum James, Austen si Salinger – si spre extraordinarul LeonardBankhead, pe care il intilneste la un curs de semiotica si ale carui crizedepresive ii pun in pericol sansele de a fi ales vreodata ca sot. Vechiultriunghi amoros revine in limbajul noii generatii, impresionind prinfidelitatea fata de tinerii eroi, sustinuti de o superba figuratie compusa dinprofesori enigmatici, teoreticieni ai feminismului sau mame ingrijorate, sifata de investitia lor in idei si idealuri.

Sudan

Aher Arop Bol : Băiatul pierdut (Rao, 25,81 lei)
 Aher Arop Bol avea doar trei sau patru ani cand unchiul luiil aduce intr-un lagar de refugiati in Etiopia. Erau anii ’80 si ei fugeau derazboiul civil din Sudan. Aceasta carte remarcabila ne prezinta copilaria luiBol cand intr-un lagar, cand intr-altul, cu vremuri mai bune sau mai grele panacand va incepe calatoria prin Kenya, Tanzania, Zambia si Zimbabwe pentru aajunge, in cele din urma, zece ani mai tarziu, in Africa de Sud. Pana cand vaajunge la Pretoria, Bol va avea deja peste 20 de ani si va constata ca nu maiare nici un tel. Pentru a nu cadea in depresie, el incepe sa studieze englezala o scoala pentru refugiati. Isi va povesti viata unui profesor, care-i vasugera sa puna totul pe hartie. Rezultatul este aceasta carte.

Egipt
Naghib Mahfuz : Rhadopis din Nubia (Humanitas, 25 lei)
Tânărul faraon Merenra se îndrăgosteşte de curtezanaRhadopis, o fată de la ţară ambiţioasă, de o frumuseţe umitoare, devenităcurtezana cea mai râvnită din regat, în palatul căreia se reunesc bărbaţii devază ai Egiptului: artişti, dregători, cărturari, oşteni. Petrecerile ei cumuzică, dans şi dezbateri filosofice au loc seară de seară în timp ce Egiptuleste măcinat de tensiuni politice. Marii preoţi, o forţă redutabilă prininfluenţa pe care o au asupra cugetelor şi inimilor oamenilor, deţin jumătatedin pământurile ţării. Faraonul, recent urcat pe tron, este hotărât să îiînfrunte, să îşi impună autoritatea şi să câştige poporul de partea sa. „Cefolos au cei puternici din ceea ce au dobândit cu forţa? Ce fac cu avuţia ceice s-au muncit să o obţină? Cu ce s-au ales cei puternici din puterea lor? Nusunt toate acestea ca praful spulberat de vânt? Puterea poate fi nebunie,înţelepciunea o greşeală şi bogăţia egoism“, spune unul dintre personajeleromanului, considerând că arta şi frumuseţea sunt singurele valori caredăinuie. Dar când frumuseţea capătă chip uman, totul se poate nărui.
Mexic
Guillermo Arriaga : Retorno 201 (Vellant, 29,9 lei)
Un povestitor desăvârşit, Guillermo Arriaga mărturiseştecă „obligaţia unui romancier este de a descoperi sensul morţii pentru a celebraviaţa”. Cele paisprezece povestiri care alcătuiesc volumul Retorno 201 reiauobsesiile literare prezente şi în romanele sale: EscadronGhilotinaUn dulcemiros de moarte şi Bizonul din noapte. În universul lui Arriaganu există podoabe, nici respect, ci violenţă, promiscuitate, indiferenţă,absurd şi, uneori, ceva ce ar putea semăna cu tandreţea şi compasiunea pentruaceastă umanitate răvăşită pe care o pune în scenă atât în cărţile, cât şi înscenariile sale.
Turcia
Orhan Pamuk : Instambul (Polirom, 34,95 lei)
Dedicată tatălui său, Gunduz Pamuk, cartea împleteşte într-omanieră originală două poveşti la fel de sinuoase şi de cuceritoare: cea aprimei jumătăţi din viaţa scriitorului şi cea a oraşului în care s-a născut şipe care îl cunoaşte mai bine ca nimeni altul. „Istanbul” realizează undublu portret: al autorului în tinereţe şi al oraşului văzut prin prismaamintirilor sale de o uimitoare claritate, dar şi a mărturiilor scriitorilor şia artiştilor care i-au marcat începuturile evoluţiei spirituale. Este o lecturăla finalul căreia eşti iremediabil îndrăgostit de Istanbul.
Și nu în ultimul rând 
În ediţia de februarie, Joy te invită la lectură și iți oferă cartea 
Valentine  de Adriana Trigiani !
despre care puteți citi mai multe tot aici pe blog .

Reclame