Ce carti ne mai recomanda Bravo :

In intimitatea  secolului 19 – Ioana Pârvulescu

Autoarea volumului Întoarcere în Bucureştiul interbelic îşi continuă călătoria în timp. De data aceasta ea poposeşte în a doua jumătate a secolului al nouăsprezecelea, în România de după venirea lui Carol I, într-o pasionantă lume aurorală. Citind cartea Ioanei Pârvulescu, veţi avea senzaţia că trăiţi acolo, în Bucureştiul în care statuia lui Mihai Viteazul abia a fost aşezată în faţa Universităţii, în care lumina electrică e o mare noutate, telefonul tocmai s-a inventat, iar în Cişmigiu doamne în rochii lungi şi bărbaţi cu pălărie tare patinează pe lacul îngheţat. Pe lângă palpitul de viaţă cotidiană, cartea are meritul de a crea, ca un roman, câteva personaje al căror destin e legat intim de destinul cultural sau istoric al ţării. La fel ca paginile dedicate perioadei interbelice, noua carte a Ioanei Pârvulescu lasă statuile să coboare de pe soclu şi să redevină oameni vii, plini de calităţi, nu lipsiţi de defecte, pe care e foarte greu să nu-i îndrăgeşti.

Lacul – Yasunari Kawabata

Lacul este povestea unei obsesii. Ginpei pare sa fuga de o crima nemarturisita, însa în mintea lui planurile temporale se amesteca, iar femeile din prezent se confunda cu cele întâlnite în trecut.

Cititorul rataceste alaturi de personaj într-un univers al incertitudinilor, într-o lume ostila. Empatia pe care o provoaca Ginpei-calauza devine aproape o complicitate: lectura se transforma în pânda înfrigurata, în privire iscoditoare, în urmarire.

Dar, daca protagonistul cauta doar frumusetea în ipostazierea feminina si o admira pasiv de la distanta, de care parte a liniei dintre bine si rau se afla faptele sale?

„O splendida redare a fluxului constiintei.“ (Kenzaburo Oe)

„O naratiune concentrata… hipnotica si socanta.“ (The New York Times Book Review)

„Kawabata exploreaza misterioasa relatie dintre frumusete si rau.“ (Publishers Weekly)

„Prin acest roman insolit, poetic si aluziv, Kawabata se dezvaluie ca un maestru al erosului pe cât de profund japonez, pe atât de universal.“ (SR/WORLD)

Anunțuri